Klub društvenih igara

ŠKOLA GOA

Go je misaona, strateška igra, koja je skorije prerasla u profesionalni sport. Nastao u Kini pre više od 4000 godina, ubrzo se proširio po dalekom istoku, gde se danas smatra nacionalnim sportom, Go se i dalje igra po nepromenjenim pravilima i najstarija je igra koja se i dalje igra po izvornim pravilima.

Iako ima tek nekoliko jednostavnih pravila, važi za jednu od najtežih i najizazovnijih misaonih igara. Još uvek nije napravljen kompjuterski program koji bi u ravnopravnom meču mogao da pobedi nekog od jačih amaterskih igrača Goa, a sve to zbog enormnog broja mogućih kombinacija u toku partije, 10174. Iako se igra hiljadama godina, nikada nisu odigrane dve iste partije, a jako su male šanse da se to i desi.

Najveći igrači Goa danas smatraju da znaju, u najboljem slučaju, 15% onoga što Go može da ponudi, za razliku odnekih drugih misaonih igara koje su praktično izučene i u kojima je računar nepobediv za čoveka.

Danas Go igra više od 40 miliona ljudi širom sveta. U Kini, Japanu i Južnoj Koreji postoje kablovske televizije posvećene isključivo Gou, a poslednjih godina postaje sve popularniji i u Severnoj Americi i Evropi. Go će se prvi put igrati i na Olimpijskim igrama, to će se desiti 2020. godine u Tokiju. Profesionalni igrači na dalekom istoku zarađuju preko milion evra samo od nagrada sa turnira.

Kragujevac je grad u kome je osnovan najstariji Go klub u Srbiji i jedan od najjačih centara Goa, uz Niš i Beograd. U ovim gradovima se svake godine održavaju Open turniri, ekipna i pojedinačna prvenstva države u raznim kategorijama i td. Pored domaćih turnira, srpski goaši svake godine učestvuju na prvenstvima sveta i Evrope, kao i na open turnirima u inostranstvu (Budimpešta, Beč, Istanbul, Amsterdam, Prag).

Za razliku od drugih misaonih igara, Go zahteva upotrebu i leve hemisfere (strategija, računanje, logičko razmišljanje) i desne hemisfere (prepoznavanje oblika, kreativnost, intuicija) mozga. Mnogo je istraživanja rađeno, naročito u Japanu, koja su potvrdila da učenici i studenti koji igraju Go bar povremeno ostvaruju bolje rezultate u školi i na fakultetima, naročito u matematici.

Kome je namenjena Škola goa?
– Predškolcima
– Školarcima osnovnih škola kao i
– Srednjoškolcima

Kako bismo što više dece i omladinaca upoznali sa tehnikama drevnog misaonog sporta, časovi u septembru i oktobru su za sve polaznike BESPLATNI.

DRAGAN DUBAKOVIĆ, reprezentativac Srbije i član prve ekipe Radničkog iz Kragujevca.

Rođen je 1978. godine, Go je naučio da igra sa šest godina. Preko 30 godina član Go kluba Radnički Kragujevac, a poslednjih 10-ak standardni reprezentativac Srbije.

Neka od bitnijih ostvarenja u karijeri:

– Juniorski šampion Srbije (1998)
– Finalista pojedinačnog kupa Srbije (2008)
– Višestruki osvajač ekipnog prvenstva i kupa Srbije sa ekipom Radničkog
– Šampion Srbije u Pair Go-u (u paru sa Natašom Bošnjak) poslednjih šest godina u nizu
– Član reprezentacije Srbije na prvim svetskim igrama misaonih sportova, 2008. u Pekingu
– Redovni učesnik pojedinačnih prvenstava Evrope

Predstavljao Srbiju na dva amaterska prvenstva sveta u Pair Go-u, 2011. i 2014. godine u Tokiju.
Od 2010. – 2014. godine je bio predsednik Go kluba Radnički, trenutno je član UO Radničkog i Go saveza Srbije.