Logopedski tretmani

Govor se razvija od rođenja. Da bi dete savladalo govor treba da postoji organska osnova za njegov razvoj – normalna inteligencija, govorna motorika, razlikovanje pojedinih glasova i jezička sposobnost. Dete usvaja govor zavisno od svojih fizičkih i psihičkih sposobnosti i potreba, na isti način kao što uči da hoda, crta ili trči.

Porodica, a naročito roditelji, imaju važnu ulogu u razvoju govora, ali i u ranom prepoznavanju poremećaja govora.

Problemi zbog kojih se obavezno treba obratiti logopedu su, ako dete:

– Nepravilno izgovara glasove
– Nerazumljivo govori i nepravilno upotrebljava reči
– Kasni sa progovaranjem
– Zapinje u govoru/ponavlja slogove ili glasove (muca)
– Ima teškoće u čitanju i pisanju

Studije pokazuju da oko 63 procenata dece predškolskog uzrasta u Srbiji ima neki od ovih problema, ali ih, na žalost, roditelji prepoznaju tek kada dete krene u prvi razred i kada nedovoljno razvijen govor počne da stvara teškoće u učenju.

Problem nekada nije lako uočiti na vreme zato je Razvojnom centru „SuperMama” moguće zakazati i preventivni pregled kod logopeda koji će na stručan i siguran način proceniti nivo detetovih govornih sposobnosti i eventualno odrediti tretman.

U okviru Razvojnog centra organiziju se individualni i grupni tretmani poremećaja razvoja govora. Za njih je zadužena Ana Novaković.

 

– PRVI PREGLED JE BESPLATAN –

– Konsultacije su utorkom od 17 do 18 časova –

 

ANA NOVAKOVIĆ, diplomirani logoped, master

Rođena je 1985. godine u Kragujevcu. Zavrišila je Medicinsku školu, a zatim Fakultet u Beogradu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju, odsek logoped. Iskustvo u radu, kao logoped, stekla je u dečijem dispanzeru.