Škola glume

ŠKOLA GLUME I BARDTEATAR
Školu glume vodi profesionalni glumac i član Knjaževsko-srpsog teatra Nenad Vulević, Vule i do sada je kroz našu scenu pošlo preko 80 mladih glumaca.
Gluma u SuperMami ima za cilj da uključi đake osnovnih, srednjih škola bez obzira na njihov glumački izraz i talenat, kako bi se podstaklo omladinsko dramsko stvaralaštvo i angažovanje dece i mladih u pripremi i izvođenju predstave kroz sve njene faze. To implicira i razvoj slobodnog kreativnog mišljenja, podsticanje mašte i oslobađanje svih kreativnih potencijala.
Naši mladi glumci rade sa profesionalnim glumcem 9 meseci u godini, počev od septembra, izučavaju dramsku literaturu, tehniku glume, dikciju, ponašanje na sceni, a tako i rad sa profesionalnim kostimografima, scenografima i drugim pozorišnim radnicima, te na taj način mladi glumci prate niz i harmoniju kreiranja jedne pozorišne priče.
Cilj je da svi koji prođu jedan ovakav proces postaju trajno zainteresovana za pozorišnu umetnost, bilo kao zaposleni u pozorištu, bilo kao publika, da se oslobode treme, izgrade stav i samostalnost, budu bolji u javnom nastupu i bolje izlaganje ispred učitelja i profesora, razgovora za posao i društvu.
Počev od maja 2013. kada je premijerno izvedena predstava „Snežna kraljica“, do sada je urađeno ukupno 21 predstava i jedno recitatorko veče. Snimnjem je jedan kratkometražni film.

Kroz glumačke vežbe, deca i mladi će naučiti:

 • Osnove lepog izražavanja
 • Scenske pokrete
 • Kako da budu sigurni na sceni
 • Kako da budu što bolji na javnim nastupima
 • Kako da pobede stidljivost
 • Kako da se ponašaju pred kamerama

Ovaj program namenjen je deci i tinejdžerima različitog uzrasta počev od sedme godine, a cilj je da se stekne neophodno pozorišno i scensko obrazovanje, razvija talenat, podstakne kreativnost i mašta, razvije samopouzdanje i kontrolisanje treme, kao i priprema tela za precizan pokret, razvija kultura govora i pisanja kroz pravilno izražavanje i dikciju.

Program obuhvata sledeće sadržaje:

 • Upoznavanje za pozorišnom scenom
 • Upoznavanje sa rekvizitama, kostimima i pozorišnim lutkama
 • Obrađivanje bajki koje su deci zanimljive gde bi deca tumačila uloge
 • Posete pozorišnim predstavama
 • Najavu predstava u lokalnim medijima (pojavljivanje na radiju i TV)
 • Završna predstava za roditelje

Kome je dramski atelje namenjen:

 • Mlađim osnovcima
 • Starijim osnovcima
 • Tinejdžerima
 • Adolescentima

Predstave koje su imale svoju premijeru, a izveli su ih polaznici Škole glume:

– Snežna kraljica 2013.
– Podzemni svet 2013.
– Kako su nastale ružne reči 2014.
– Tri praseta 2014.
– Zvezdano dete 2015.
– Gusarsko ostrvo 2015.

Sve predstave možete pogledati na našem YouTube kanalu.

NENAD VULEVIĆ, glumac Knjaževsko srpskog teatra

Diplomirao glumu na Fakultetu umetnosti u Prištini u klasi Božidara Dimitrijevića.

Stalni je član Knjaževsko-srpskog teatra u Kragujevcu od 2002. godine.

Dobitnik je kolektivne Godišnje nagrade Knjaževsko-srpskog teatra kao član ansambla predstave Bajka o mrtvoj carevoj kćeri 2011. godine i kolektivne Godišnje nagrade Knjaževsko-srpskog teatra kao član ansambla predstave Četiri brata 2019. Godine.

Od 2012. godine vodi Školu glume i BardTeatar u okviru Dečijeg kulturnog i razvojnog centra „Supermama“ u Kragujevcu.

 

GRUPA 27+

PRIPREMA POLAZNIKA KROZ RADIONICU I IZVOĐENJE PREDSTAVE

Kreiranjem “starije” grupe upotpunjujemo raspon i dijapazon polaznika dramskog programa BardTeatra i radimo na razvoju amaterske pozorišne scene u gradu. Nije potrebno prethodno glumačko iskustvo. Trajanje radioničarskog dela programa traje 24 viđenja (tri meseca). Radionica se održavaju dva puta nedeljno u trajanju od dva sata, radnim danima uveče ili vikendom po dogovoru. Realizacija predstave bi iziskivala više vremena, posebno u krajnjoj nedelji pred premijeru predstave. Priprema predstave počinje nakon tri meseca (u dogovoru sa grupom).

Početak podrazumeva upoznavanje polaznika. Kako međusobno tako i upoznavanje sa scenom i scenskom igrom. Rad (igre i vežbe) se zasniva na programu početne godine fakulteta dramskih umetnosti.

Program ukratko:

 • dramska igra, sistem dramske igre, elementi i glumačke vežbe
 • vežbe u pokretu i prostoru (scenski pokret)
 • razvoj govora i govorne radnje, vežbe i igre po složenosti, bogaćenje i kultivisanje govora (dikcija)
 • oslobađanje od straha javnog obraćanja, kontrolisanje treme pri javnom nastupu
 • korišćenje sopstvenih emocija i životnog iskustva radi prenošenja istog na sceni
 • podsticaj mašte i kreativnosti
 • razvijanje timskog i individualnog rada

Radionica je neophodna zbog svega gore navedenog, a traje u zavisnosti iskustva i napretka polaznika.

 

Realizacija predstave:

Kada polaznici prođu radionicu mogu da odluče da li žele da nastave dalje ili ne. Nastavak rada podrazumeva spremanje predstave što dodatno obogaćuje glumački zanat, a i samu ličnost. Polaznici će se upoznavati sa procesom rada na predstavi, stvaranju lika, prolaziće proces od čitaćih proba do rada na sceni i do same krune rada – premijera na sceni pozorišta. Kroz spremanje teksta, pravljenja lika i odnosa likova na sceni, polaznici će posmatrati i život iza scene – pomoć profesionalnih kostimografa, scenografa, kompozitora muzike za predstavu, kao i tehničkim osobljem bez koga se ne može, uz produkcijsku logistiku, naravno.

MARIJA RAKOČEVIĆ, glumica Knjaževsko-srpskog teatra

Rođena 4. juna 1986. godine u Kragujevcu. Glumom počela da se bavi kao član Akademskog pozorišta SKC-a u Kragujevcu. Diplomirala glumu na Fakultetu umetnosti u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici u klasi profesora Božidara Dimitrijevića.

Od 2003. kao saradnica, a od 2019. je članica Knjaževsko-srpskog teatra, sa DKRC Supermama, u okviru BardTeatra sarađuje od 2019. godine.